Η γαλλική κυβέρνηση και η ενεργειακή βιομηχανία συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων μέχρι 6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο για τρείς μήνες ώστε να βοηθήσουν τους οδηγούς που πλήττονται από μια πρόσφατη αύξηση των τιμών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος δήλωσε πως μετά τους τρεις μήνες «θα τεθεί σε ισχύ ένας πιο μόνιμος μηχανισμός». Πρόσθεσε πως το βάρος της μείωσης των τιμών θα μοιραστεί εξίσου ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τις πετρελαϊκές εταιρείες — τόσο το κράτος όσο και οι εταιρείες θα εισπράττουν 3 λεπτά του ευρώ λιγότερα ανά λίτρο.

«Αυτό σημαίνει πως θα κοστίζει 1,50 ευρώ λιγότερο για να βάλεις 25 λίτρα στο ντεπόζιτο. Είναι σημαντικό ποσό, ιδιαίτερα για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα ή που πρέπει να οδηγούν πολύ», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με εκπροσώπους της βιομηχανίας των καυσίμων.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε 24 ώρες, θα κοστίσει στο κράτος τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων κατά την περίοδο αυτή, δήλωσε ο υπουργός.

Στη Γαλλία, οι φόροι αποτελούν το ήμισυ του ποσού που πληρώνουν οι οδηγοί στην αντλία.

Η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε μια «μικρή» και «προσωρινή» μείωση των φόρων στα καύσιμα για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών τους, μια λύση δαπανηρή για το κράτος, αλλά απλούστερη από το πάγωμα των τιμών που είχε υποστηρίξει αρχικά ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η προεκλογική υπόσχεση του Ολάντ, που χαρακτηρίσθηκε δημαγωγική από τη δεξιά, είχε τεθεί σε παρένθεση μετά την εκλογή του εξαιτίας μιας προσωρινής μείωσης των τιμών του μαύρου χρυσού.

Όταν όμως οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι αυτό το καλοκαίρι, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει «όλες τις επιλογές που υπάρχουν στη διάθεσή» του για να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο που υπονομεύει την αγοραστική ικανότητα των Γάλλων.

Η κυβέρνηση πέτυχε από τους επαγγελματίες του τομέα να κάνουν μια κίνηση κατά της ακρίβειας των καυσίμων, αφού δεσμεύθηκε από την πλευρά της να μειώσει επίσης κατά μερικά λεπτά τους φόρους στα καύσιμα.