Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμη στην εξουσία στην Ιταλία, η κρίση χρέους, στην δίνη της οποίας έχει βρεθεί στη χώρα, θα ήταν πολύ χειρότερη, εκτίμησε ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η Ιταλία πασχίζει να αντιμετωπίσει την ύφεση και τα υψηλά επίπεδα σωρευμένου χρέους. Το λεγόμενο σπρεντ, η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων του ιταλικού κράτους από εκείνα της Γερμανίας, σημαντικός δείκτης του αξιόχρεου μιας χώρας, βρίσκεται περίπου στις 450 μονάδες βάσης.

«Νομίζω ότι εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ακόμη στην εξουσία, το σπρεντ της Ιταλίας θα βρισκόταν τώρα στις 1.200 (μονάδες βάσης) ή κάτι τέτοιο», είπε ο Μόντι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας ηγείται –αντικατέστησε εκείνη του Μπερλουσκόνι το Νοέμβριο– έσωσε τη χώρα από τον κίνδυνο να προσφύγει για δανεισμό στην Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σώσαμε την κατάσταση και ότι συνομιλούμε με την (Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα) Μέρκελ, τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα και τον (Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά) Ολάντ για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά, αντί να είμαστε εδώ στην Ρώμη φιλοξενώντας την Τρόικα», υποστήριξε ο Μόντι.

Οι δηλώσεις του, που είχαν γίνει τον Ιούλιο αλλά δημοσιεύθηκαν σήμερα, έγιναν μετά την κίνηση του Μπερλουσκόνι να αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου το θώκο του πρωθυπουργού στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Μόντι προειδοποίησε εξάλλου τη Γερμανία να μην υποστηρίζει τη θέση ότι τα υψηλά κόστη δανεισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να συνεχίσουν να πιέζονται χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία και να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλουν.

«Η άποψη αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι τα ψηλά σπρεντ στο πρόσφατο παρελθόν αντανακλούσαν τους φόβους της αγοράς περί διάλυσης του ευρώ», σημείωσε ο Μόντι. Οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν έτσι ώστε τα κόστη του δανεισμού σε χώρες που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η Ιταλία, να μειωθούν «σε λογικά όρια».
«Έχω επισημάνει συχνά στην Μέρκελ ότι εάν δεν γίνει αυτό τότε κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε μια ιταλική βουλή η οποία θα απαρνηθεί την Ευρώπη, τη νομισματική σταθερότητα, το ευρώ, η οποία δεν θα είναι φιλική έναντι της Γερμανίας», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέφερε ότι είναι έτοιμη να σπεύσει σε συνδράμει όσες χώρες που δέχονται πιέσεις από τις αγορές, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και ζητήσουν παράλληλα βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράφοντας ταυτόχρονα ρητές δεσμεύσεις ότι θα προβούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα.

Ο Μόντι υποστήριξε πως «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ πριν αποσυντεθεί το ευρώ, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να το σώσει. Το θέμα είναι: χρειάζεται να φθάσουμε σε αυτό το βράδυ, ή λίγο πριν από αυτό;»