«Ψιτ, επενδυτές! Θέλετε να μάθετε ένα μυστικό; Θέλετε να ξέρετε τι κοινό έχουν οι Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ, Κ. Λαγκάρντ και Μ. Ντράγκι; Θέλουν τα λεφτά σας!». Στόχος των Ευρωπαίων είναι στο νέο οικονομικό και νομισματικό τους σχέδιο να εμπλέξουν τους ιδιώτες, γράφουν οι Financial Times.

Με την εισαγωγή αυτή, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κλάδου των επενδύσεων της Pimco, Bill Gross, υπογράφει ένα άρθρο- καταπέλτη για τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Χαρακτηρίζει μάλιστα «βρώμικο μυστικό» το σχέδιο των ευρωπαίων αξιωματούχων «να εμπλέξουν το ιδιωτικό τομέα ως εθελοντικό αλλά όχι απαραίτητα ισότιμο εταίρο στη χρηματοδότηση της οικονομίας». Και αυτό κυρίως επειδή, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, τα κράτη δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν καμία λύση μόνα τους.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας και το PSI αναφέροντας ότι «τα ελληνικά πακέτα διάσωσης περιλάμβαναν τη συμμετοχή του ιδιωτικού αλλά όχι του δημόσιου τομέα οδηγώντας τους επενδυτές στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι μελλοντικά προγράμματα προς την Ισπανία και την Ιταλία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο».

«Ψιτ, επενδυτές! Μείνετε στα ρηχά φίλοι μου!» καταλήγει το άρθρο.