Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 1,54%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουλίου 2012, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 2,4%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιούλιο 2012, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2012, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης επίσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2011 – Ιουλίου 2012, σε σύγκριση προς τον τιμάριθμο του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2010 – Ιουλίου 2011, παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 4,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,3% το μήνα Ιούλιο 2012 προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:

α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις πατάτες νωπές και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 2,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός»’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 1,4% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 5,7% της ομάδας « Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

ε) Κατά 1,9% της ομάδας « Μεταφορές» λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

στ) Κατά 2,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών τωνξενοδοχείων.

ζ) Κατά 0,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες»’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των ασφαλίστρωναυτοκινήτων και δικύκλων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: κουρεία-κομμωτήρια,είδη ταξιδίου-λοιπά προσωπικά είδη.