Για ένα νέο πακέτο μέτρων έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αύξηση του ΦΠΑ τους τελευταίους μήνες του 2012, «βλέπουν» σήμερα ιταλοί σχολιαστές.

Οι εφημερίδες Ιλ Μεσατζέρο και Λα Ρεπούμπλικα σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, θέτοντας εν αμφιβόλω την προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αύριο μεταβαίνει στο Ελσίνκι για να προσπαθήσει να κάμψει τις φινλανδικές αντιρρήσεις σχετικά με τις βοήθειες προς τις μεσογειακές χώρες και την Πέμπτη πρόκειται να μεταβεί στην Μαδρίτη, για επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η Μαδρίτη χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος σταθμός της περιοδείας αφού ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται ότι θα αποπειραθεί να πείσει τον Ισπανό ομόλογό του να δεχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού, με την επίγνωση ότι την Μαδρίτη υπάρχει το ενδεχόμενο να διαδεχθεί σύντομα η Ρώμη.

«Πρόκειται για τούνελ, αλλά το φως άρχισε να φαίνεται, πλησιάζουμε στο τέλος της σήραγγας» είπε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης στην δημόσια ραδιοφωνία της Rai.

Ο Μόντι ζήτησε και πάλι άμεση εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ενώ συνέστησε στα κόμματα που τον υποστηρίζουν να περιορίσουν τις έριδες και να εργασθούν σκληρά για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου.

Σήμερα το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας δημοσιοποίησε τα νέα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας στην χώρα, που τον Ιούνιο άγγιξε το 10,8% -αύξηση του 0,3% σε μηνιαία και του 2,7% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικές του κλίματος αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν οι σημερινές δηλώσεις του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «στηρίζουμε την κυβέρνηση Μόντι, αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανή εξέλιξη», τόνισε.