Μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά τουλάχιστον 2,4% προβλέπει ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, Τζόρτζιο Σκουίντσι.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων το ακαθάριστο εθνικό προϊόν πρόκειται να σημειώσει κάμψη 2,4%. Πιστεύω όμως ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο διότι δυσκολεύομαι να δω βελτιώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2012», δήλωσε ο Σκουίντσι.

Ο επικεφαλής του συνδέσμου των Ιταλών βιομηχάνων ευχήθηκε να μπορέσει να καταβάλλει το ιταλικό δημόσιο μέρος των χρημάτων που οφείλει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις «διότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ένα μεγάλο μέρος των εταιριών του οικοδομικού τομέα πρόκειται να εξαφανισθεί».

Αναφερόμενος εξάλλου στις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν από την κυβέρνηση Μόντι στην αγορά εργασίας ο Σκουίντσι τόνισε ότι «δεν τις θεωρεί ικανοποιητικές, διότι δεν κατάφεραν να αυξήσουν με ουσιαστικό τρόπο την δυνατότητα απασχόλησης νέων εργαζομένων».

Αντιδράσεις των δήμων στις περικοπές

Στο μεταξύ, η Ένωση Ιταλικών Δήμων (Anci) ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιουλίου πρόκειται να οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, οι οποίες, ως το τέλος του 2014, αγγίζουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Τα μέτρα αυτά στην πραγματικότητα δεν συγκρατούν τις γενικότερες δημόσιες δαπάνες, αλλά περιέχουν μόνον οριζόντιες περικοπές. Οι προϋπολογισμοί των ιταλικών δήμων θα πρέπει να συρρικνωθούν κατά 23%», επισήμανε ο πρόεδρος της Anci, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο.

Ο κεντροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο πρόσθεσε ότι «τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μόντι πρόκειται να οδηγήσουν πολλούς δήμους στην χρεοκοπία, ενώ οι υπόλοιποι θα προσπαθήσουν να βρουν διέξοδο μέσω της αύξησης των φόρων που βαραίνουν τους πολίτες».