Eφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες και τσιμπάνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελεγκτικό σαφάρι για αδήλωτα εισοδήματα Airbnb


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:27
04/07/2018
Eφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες και τσιμπάνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων
15
loading

Αρχίζει να σφίγγει επικίνδυνα ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Airbnb, Booking κλπ).

Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει στις περιοχές που κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb με τους φοροελεγκτές να προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.

Για όσους υπάρχουν υποψίες ή ενδείξεις ότι κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ο έλεγχος συνεχίζεται με τη διασταύρωση των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στα εμβάσματα που έχουν πληρωθεί. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται από την εφορία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των εμβασμάτων που απέκτησαν από την Airbnb για την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς) έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ το μήνα. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Οι υποχρεώσεις των Διαχειριστών

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Ο Διαχειριστής κάθε ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η Διαδικασία Εγγραφής και Οριστικοποίησης στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.aade.gr από κάθε «Διαχειριστή» με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο TAXISnet.

Ο «Διαχειριστής», στην περίπτωση που είναι και ιδιοκτήτης, προκειμένου να λάβει αριθμό εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», απαιτείται να έχει επιβεβαιωθεί ο Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφει με τα στοιχεία που τηρούνται στα υποσυστήματα (Ο.Π.Σ. Περιουσιολόγιο) της ΔΗΛΕΔ και να αντιστοιχεί σε εμπράγματα δικαιώματα πλην της ψιλής κυριότητας, ενώ στην περίπτωση που είναι υπεκμισθωτής θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί και ο αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχει συνάψει με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη του ακινήτου που προτίθεται να εγγράψει.

Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή. Τα στοιχεία που καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι τουλάχιστον:

- ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,

- το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,

- η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,

- τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και

- ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Ως «Ακίνητο» ορίζεται:

- Το διαμέρισμα,

- Η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,

- Οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,

- Τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Τα «Ακίνητα» που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δύναται να είναι ενιαίοι χώροι, ή να μισθώνονται τμηματικά.

Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος, ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).

Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Janes b.

  Αν δεν υπολογίζονται τα έξοδα,πχ.καθαριοτητα,ρεύμα,νερό,, κοινόχρηστα, φθορές ...επίπλων και συσκευών..... τότε δε θα μένει τπτ στον ιδιοκτήτη, απλά συμφερε χωρίς φορολογία πλέον δεν... Γιατί κατέφυγαν εκεί στα arbnb?Από τα φέσια των ενοικιαστών και από το ΕΝΦΙΑ.

 2. avatar Ιδιοκτήτης

  Γιατί να μην δέχονται τα έξοδα αλλά μόνο τα έσοδα όπως σε όλους τους επαγγελματίες? Γιατί δεν υπάρχει ΕΝΑΣ τρόπος φορολόγησης για όλους τους επαγγελματίες και πάντα οι "μικρότεροι" πληρώνουν τα περισσότερα? Γιατί δεν φορολογούν εξισου τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές?

  1. avatar μιχάλης28

   πρόσεχε μονάχα μην γίνει αυτό που λες.Αυτή την στιγμή όσοι επιχειρούν με το airbnb αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εισοδηματίες , αν τα έξοδα εκπίπτουν τότε θα είναι επιτηδευματίες , φόρος από το πρώτο ευρώ κέρδους όσο είναι για όλους , 28% περίπου δεν το θυμάμαι , αλλά επίσης υποχρεωτική οαεε ασφάλιση με ποσοστό επί των κερδών , τέλος επιτηδεύματος , βιβλία , έλεγχοι από εφορία , τεκμηρίωση μη απασχόλησης προσωπικού όταν οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον καθαρίστρια κτλ. Αστο έτσι και όσο το χαρείτε .Φιλικά ΜΙχάλης

  2. avatar απλα

   ειναι αριστερα αποχη....να παρει...να μειωσει συνταξεις...για να ακολουθουμε απο πισω τους....

 3. avatar Age

  Να φορολογούνται τα εισοδήματα ρε παιδιά οκ... αλλά 1) Όταν μένεις στο σπίτι σου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ άρα κακώς έχει μπει ο ΕΝΦΙΑ. Αν το δούμε σαν φορολόγηση περιουσίας να φορολογηθούν κι οι καταθέσεις. Περιουσία είναι και αυτές!!!
  2) Όχι άλλη γραφειοκρατεία!!!

 4. avatar PANKO

  Κάτω οι κλέφτες...

 5. avatar PANKO

  Πολύ καλά κάνουν...
  Μάθανε στην κονόμα με φοροκλοπή τα λ..α...
  Σκίστε τους...

 6. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  Η εφορια συνεταιρος παντου.

 7. avatar Navara

  Μέχρι να τους βρείτε κρεμασμένους από κανένα μπαλκόνι
  Μετά θα σταματήσουν

 8. avatar πρέπει

  να έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό κράτησης μέσω χρεωστικής η πιστωτικής κάρτας και το πιθανότερο να μην δουν ποτέ τον ιδιοκτήτη.
  Θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον "αέρα" της δήθεν διαμονής;

 9. avatar οι εφοριακοί

  παριστάνουν τις Σουηδέζες τουρίστριες;

 10. avatar εφοριακοι?

  Ποιοι εφοριακοι? Οι φοροεισπρακτορες της ααδε ειναι,της εταιριας που μεταβιβαζει την περιουσια μας στους υποτιθεμενους δανειστες μας

  1. avatar Σε πειραζει;

   Αμ δε! Εκλεβες το Κρατος με το παλιο κατεστημενο, θα το κλεβεις και με το νεο; Οχι φιλαρακο, ολα εδω πληρωνονται! Ερχεται η νεμεσις!

 11. avatar Τα δηλώνω ολα

  Νοικιαζω βραχυχρόνια το σπίτι μου και δηλώνω Όλα τα εισοδήματα που απέκτησα για όσες ενοικιάσεις έγιναν μέσω πλατφόρμας.Βεβαια το...90% των ενοικιαστών είναι φίλοι μου που τους κάνω ειδική τιμή και έτσι αποδέχονται τον όρο της δωρεαν φιλοξενιας και άσε τους φορομπηχτες να περιμένουν. Άσε που υφίσταμαι μεγάλα έξοδα για την διατήρηση της κατοικίας σε αψογη κατάσταση και το κράτος δεν αναγνωρίζει αυτά τα έξοδα.Οθεν νταβατζή στην περιουσία μου δε γουστάρω.

  1. avatar μπαααα

   δεν είναι περιουσία σου. μακαρι να σε πιασουν και να στα πάρουν όλα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει