Στην νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παραδοθεί το νομοσχέδιο για τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών το οποίο συντάχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με σκοπό την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
 
Οι Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών έχουν ήδη τεθεί υπόψη της τρόικα, ωστόσο το σχέδιο νόμου παρέμεινε στα συρτάρια καθώς είχε προγραμματισθεί να ενσωματωθεί στο νόμο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που ακόμη όμως παραμένει σε εκκρεμότητα.
 
Με τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών:
 
-Επέρχονται αλλαγές ή καταργείται σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία θεώρησης των βιβλίων και των στοιχείων.
 
-Καταργείται η υποχρέωση υποβολής του μεριδολογίου των ιατρών, του βιβλίου αποθήκης, των δελτίων κίνησης των τουριστικών λεωφορείων και η υποχρέωση υποβολής των ισοζυγίων.
 
-Τα τιμολόγια που αφορούν αμοιβαίες ανταπαιτήσεις θα εξαιρούνται από την υποχρέωση εξόφλησης με επιταγές ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
 
-Επεκτείνεται η δυνατότητα τήρησης των παραστατικών και των δελτίων αποστολής σε ψηφιακή μορφή (CD).
 
-Καθιερώνεται υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από τις επιχειρήσεις, όπου θα ενσωματώνονται ισοζύγια, ισολογισμοί, ημερολόγια πρωτογενών εγγραφών και άλλα παραστατικά.
 
-Επεκτείνονται τα χρονικά όρια ενημέρωσης των βιβλίων, ενώ ο χρόνος ενημέρωσης συνδέεται πλέον και με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.
 
-Καταργείται σειρά φορολογικών βιβλίων τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνταν υποχρεωτικά (π.χ. βιβλίο παραγωγής-κοστολογίου).
 
-Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και σε μια σειρά από πρόστιμα και ποινές, ενώ θεσπίζονται μεγάλες εκπτώσεις στην περίπτωση που τα πρόστιμα εξοφλούνται εντός συγκεκριμένης σύντομης προθεσμίας.