Όλοι συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι μία μοναδική ευκαιρία για να καταστήσουμε τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα εργαλείο μελλοντικής ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Ρομπάι ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ θα ενισχύσει τη συνολική δυνατότητα δανεισμού των τραπεζών κατά 60 δις. ευρώ, καθώς και ότι με το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, με την ενεργοποίηση περίπου 120 δις. ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης.

Τα υπόλοιπα 60 δις. ευρώ προέρχονται πρώτα από την ανακατεύθυνση αδιάθετων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία (55 δις.) και συγκεκριμένα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεύτερον από την πιλοτική φάση των «ομολόγων έργου» τα οποία θα εκδοθούν αυτό το καλοκαίρι και θα κατευθυνθούν σε βασικές πρωτοβουλίες για την ενέργεια, τις μεταφορές και μεγάλα έργα υποδομής (σχεδόν 5 δις. ευρώ).

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του δείπνου οι ηγέτες θα εργαστούν πάνω στην έκθεση που παρουσίασε ο ίδιος για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με επίκεντρο την αγορά ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας.