Σε ξένο οίκο φαίνεται πως θα ανατεθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ. Ορισμένοι ανταποκρίθηκαν ήδη στο αίτημα για μελέτες και ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» βρίσκεται και η βρετανική Greycon.

Η εταιρεία παρέδωσε πρόταση υπολογισμού της τάξης μεγέθους για τη δημιουργία και πιθανά αποτελέσματα ενός μοντέλου βελτιστοποίησης (πχ ποιοι έλεγχοι θα αποδώσουν τα μέγιστα σε κάθε ΔΟΥ ανά ανθρωποώρα).

Το επόμενο βήμα για το οικονομικό επιτελείο είναι η ενεργοποίηση όλων των εφοριακών υπαλλήλων που εργάζονται στις ΔΟΥ. Η προσοχή εστιάζεται στις έως τώρα ανενεργές ΔΟΥ και όσες παραμένουν «στο κόκκινο». Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν σαφή δείγματα συμπεριφορών που φτάνουν στα όρια της «λευκής απεργίας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητικό παράγοντα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το εμπιστευτικό έγγραφο των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα και σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων: 
-Στην υπηρεσία Έρευνας και Ελέγχου Τιμών υπηρετούν 18 υπάλληλοι και προϊστάμενοι με ελάχιστο έργο από τότε που συστάθηκε
-Στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας βρέθηκαν 11 υπάλληλοι και έως τώρα η Διεύθυνση έχει εκδώσει μία εγκύκλιο και ένα υπηρεσιακό σημείωμα.