Να μειώσουν τις καταθέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες στα απολύτως αναγκαία ποσά, συνιστά τις γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάσσονται με την Ελλάδα, λόγω του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας συμβούλων PricewaterhousCoopers (PwC) Φολκερ Τρέπτε, με δήλωση του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα, όλο και περισσότεροι Έλληνες αποσύρουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενόψει των εκλογών, υπό το κράτος φόβου για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Ο κ. Τρέπτε συνιστά στους Γερμανούς επιχειρηματίες να κάνουν το ίδιο, καθώς, όπως εκτιμά, «αν την Κυριακή κερδίσουν οι αντίπαλοι των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί έκτος Ευρωζώνης».

Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κυκλοφορήσει άμεσα δικό της νόμισμα, προκειμένου να σταματήσει περαιτέρω διαρροές χρημάτων προς το εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή αποσύρονται ήδη πάρα πολλά ευρώ», δηλώνει ο Γερμανός εμπειρογνώμονας και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στο όριο των τραπεζικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφέρονται απεριόριστα ποσά εντός και έκτος της χώρας.

Ο κ. Τρέπτε επισημαίνει πάντως ότι παρά την ανησυχία, ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποιον πελάτη του ο οποίος να έχει αποφασίσει να σταματήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να αναδειχτεί κάνεις ως ένας από τους λίγους επιζήσαντες, όταν η αγορά κάποια στιγμή θα ανακάμψει. Και τότε θα έχει τοποθετηθεί καλά για μια νέα αρχή», καταλήγει.