Βελτίωση σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει στην κερδοφορία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα, η ζημία προ φόρων μειώθηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημία 34,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου και στη μείωση της χρέωσης για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων.

Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του δικτύου καταστημάτων του στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας το λειτουργικό μοντέλο της Κύπρου και εστιάζοντας την προσοχή του αποκλειστικά στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.

Σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη πριν τη φορολογία για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2010 του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 16,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2009 καταγράφοντας αύξηση 88%.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2010 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά τη στασιμότητα της ανάπτυξης, την αυξανόμενη ανεργία και τη χαμηλή πιστωτική επέκταση. Στην Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και να επιδεινωθεί η ανεργία.

Ως εκ τούτου, και στις δύο χώρες οι προοπτικές για ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών μέσα στο 2010 είναι περιορισμένες, εκτιμούν αναλυτές της Τράπεζας. Παρόλα αυτά, η υγιής ρευστότητα και η άνετη κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου επιτρέπει την επιλεκτική χρηματοδότηση νέων έργων σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως της παιδείας και της υγείας καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου.