Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 2,08%, στις 21.933 μονάδες, την ώρα που η Ιταλία έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος.

Το spread αυξήθηκε κατά 29 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και έφθασε τις 235 μονάδες. Σε διάστημα δύο εβδομάδων έχει σημειώσει άνοδο εκατό περίπου μονάδων.

Νωρίτερα σήμερα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες.

«Ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για έναν σημαντικό φίλο και εταίρο και για βαθιά γερμανοϊταλική φιλία – και στο επίπεδο των λαών. Τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την συζήτηση που γίνεται για το θέμα στην Ιταλία, αλλά διευκρίνισε: «Δεν θα με ακούσετε να αξιολογώ μεμονωμένα άρθρα του Τύπου. Αυτό αντικρούει την θεμελιώδη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου στην Γερμανία. Η γλώσσα της κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, των υπουργών είναι γεμάτη σεβασμό και η βασική μας θέση είναι η θέση μιας καλής και όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας μεταξύ ευρωπαίων εταίρων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.