Την επαναφορά των προγραμμάτων τρίμηνης παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Τα προγράμματα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2012.

Παράλληλα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παραμένει αδύναμη με αυξημένη αβεβαιότητα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «έχουμε αντικρουόμενα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας . Για αυτό αποφασίσαμε να κρατήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια. Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη».

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ευρωζώνης ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός θα κυμανθεί το 2012 μεταξύ 2,3-2,5% και το 2013 κάτω από το 2%. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κυμανθεί το 2012 μεταξύ -0,5% και 0,3%» με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της οικονομίας.

Για την απόφαση να επανέλθουν τα προγράμματα τρίμηνης παροχής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «τα δύο προηγούμενα LTROs ήταν επιτυχή.Βελτίωσαν πολλούς δείκτες που ήταν αρνητικοί το Νοέμβριο. Το ότι δεν αποφασίστηκε κι άλλος γύρος δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν δρα για τη στήριξη της οικονομίας. ΕΚΤ είναι έτοιμη να επέμβει εγκαίρως αν είναι απαραίτητο» τόνισε χαρακτηριστικά.