Ύφεση, η οποία αποδεικνύεται από την μείωση των εξαγωγών και την αύξηση του δημόσιου χρέους καταγράφει η Αλβανία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρουσίασε σήμερα στα Τίρανα την δεύτερη έκθεση για τις οικονομικές εξελίξεις σε 5 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Ωστόσο, οι προοπτικές φαίνονται θετικές για το μέλλον της Αλβανίας – δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Τίρανα, Ερίων Λούτσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι για το 2013, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να είναι 2,5 %.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητεί προσεκτική οικονομική διαχείριση, επειδή – όπως αναφέρεται – το τρέχον έτος δεν αναμένεται ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη.

«Μετά από ανάπτυξη της τάξης του 2,2 % το 2011, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 5 χώρες αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1 % για το 2012», λέει ο Ζέλικο Μπόγκετιτς, κύριος οικονομολόγος για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι «οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων αποδεικνύουν μείωση της κατανάλωσης».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, «η μείωση της κατανάλωσης δεν διεγείρει την οικονομική ανάπτυξη σε χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώνονται χαμηλά επίπεδα εξαγωγών. Ομοίως, όλες η χώρες της περιοχής παρουσιάσουν και αυξανόμενο δημόσιο χρέος».