Φόβοι για εκτροχιασμό της Ιταλίας και σχέδια για παράλληλο νόμισμα από την κυβέρνηση

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα έφερε αναταραχή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:39
18/05/2018
Φόβοι για εκτροχιασμό της Ιταλίας και σχέδια για παράλληλο νόμισμα από την κυβέρνηση
10
loading

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αγορές για εκτροχιασμό της Ιταλίας και νέα κρίση στην Ευρωζώνη μετά τις προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα.

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την εξαίρεση των ιταλικών κρατικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών παροχών και ακύρωση της προβλεπόμενης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η συμφωνία των δύο εταίρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «mini-Βots», με τον Κλαούντιο Μπόργκι της Λέγκας να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ότι περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πριν από λίγο καιρό ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, είχε επικρίνει την πρόταση, την οποία και είχε χαρακτηρίσει «σχέδιο για την κυκλοφορία κεκαλυμμένου παράλληλου νομίσματος».

Το ευρώ είναι σε τροχιά να σημειώσει σήμερα την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς η ή αβεβαιότητα στην Ιταλία συνέχιζε να ανησυχεί τους επενδυτές.

Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει έξι σεντς μέσα σε τρεις εβδομάδες - σε σχέση με ένα επίπεδο υψηλότερο των 1,24 δολαρίων που είχε φθάσει - μετά το μεγάλο ράλι του αμερικανικού νομίσματος και εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα αιτήματα των λαϊκιστικών κομμάτων που θα συγκροτήσουν πιθανόν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προτάσεις των αντισυστημικών κομμάτων θα μπορούσαν να απειλήσουν το αξιόχρεο της Ιταλίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά σήμερα κατά 0,2% στα 1,1814 δολάρια, αλλά πριν από λίγο υποχωρούσε στα 1,1784 δολάρια. Από την αρχή της εβδομάδας υποχωρεί σχεδόν 1,2%, ενώ την Τετάρτη είχε διολισθήσει στο επίπεδο των 1,1763 δολαρίων που είναι χαμηλό πέντε μηνών. Στην Ιταλία αντιστοιχεί το 15,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και η εχθρική διάθεση των κομμάτων (που αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση) έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από δύο χρόνια. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, υποβάθμιζαν την επίπτωση από τις εξελίξεις αυτές στο ευρώ και αμφισβητούσαν ότι τα ιταλικά κόμματα θα ακολουθήσουν πράγματι τέτοια σχέδια.

Το ισχυρό ράλι του δολαρίου πλήττει, επίσης, το ευρώ. Σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε ελαφρά έναντι του γεν, σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών, ενισχυμένο από την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, που έχει αυξηθεί 5% από τα μέσα Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σήμερα στο επίπεδο των 111,05 γεν, που είναι το υψηλότερο από τις 23 Ιανουαρίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός. Αυτό έχει αναγκάσει τους επενδυτές, που είχαν πάρει μεγάλες θέσεις κατά του δολαρίου, προβλέποντας ότι θα υποχωρούσε το 2018, να σπεύσουν να τις ακυρώσουν και να καλύψουν τις θέσεις τους, ωθώντας το δολάριο ακόμη πιο υψηλά.

Σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας, αναλυτές της Citibank σημείωσαν, πάντως, ότι το τρέχον ράλι του δολαρίου δεν θα διαρκέσει πολύ. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπεται να εκτοξευθεί σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια το 2019, ανέφεραν, θα συμβάλει στην πτώση του δείκτη της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Χαχα

  Μόνο οταν καταρευσει το ευρω και επανέλθουν οι χώρες στο εθνικό τους νόμισμα θα ξελασπώσουν αφού θα μπορούν παίζοντας με την ανατίμηση η υποτίμηση του νομίσματος τους να μπορούν να συντηρούν τις εξαγωγές τους ενώ συγχρόνως θα ελέγχουν τις εισαγωγές. Τόσα χρονια προ του ευρω ολοι οι λαοί λίγο πολύ τα έβγαζαν πέρα ενώ τώρα παρατηρήστε που βρισκόμαστε . Ισπανία,Πορτογαλία,Ελλάδα,Κύπρος,Ιταλία Γαλλία ( ναι και Γαλλία ) έχουν όλες προβλημα. Η φτώχεια καλπάζει, μεγάλη μερίδα των λαών τους περιθροποιηται, η εγκληματικότητα αυξάνεται . Οι μόνοι που θα \" στεναχωρηθούν \" με την απολεια του ευρω θα ειναι αυτοί που έχουν πολλά σε καταθέσεις κτλ. Ολοι οι άλλοι σίγουρα θα ειναι κερδισμένοι. Ας μη ξεχνάμε οτι χάρη της οικονομικής ορθοδοξίας του ευρω , νοσοκομεία κλείνουν, και υποχρεούνται να δουλεύουν με ελαττωμένη προσωπικό, αστυνομικά τμήματα ομοιως , σχόλια το ίδιο κτλ.

 2. avatar Don calocero

  Κανει δεν ξεφεύγει απο τη μαφία του ευρω ούτε η Ιταλία.

 3. avatar Χαχααααωωωω

  Επιτέλους Ας διαλύσει κάποιος αυτό το [...] το ευρώ

 4. avatar Η..

  ...Ε.Ε είναι γραμμένο να διαλυθεί κ θα διαλυθεί αργά ή γρήγορα κ δεν πα να λέτε ότι θέλετε. Η Ιταλία για όσους λένε μπαρούφες για χώρες του \"νοτου\" έχει τεράστια βιομηχανία που εξάγει αμέτρητα πραγματα, χώρα του απομακρισμενου νοτου που παράγει μόνο πατάτες κ φραπε είναι το Γιουνανισταν γιατι έχει ξεχάσει να πετάξει από πάνω της ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς την Τουρκοβαλκανιλα κ τους γραικιλους πολιτικούς της από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια .

 5. avatar vagpap70

  Οι χώρες του Ευρωπαικού Νότου, δεν μπορούν να αντέξουν το Ευρώ. Το Ευρώ είναι το νόμισμα των ανεπτυγμένων χωρών του Ευρωπαικού Βορρά. Για να μείνει μια χώρα του Νότου στο Ευρώ, θα πρέπει αντίστοιχα να αποκτήσει και μια οικονομία αντίστοιχου επιπέδου χωρών όπως η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και οι Σκανδιναυικές χώρες. Δεν μιλάω για Γερμανία, γιατί είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ να αποκτήσει μια χώρα του Νότου αντίστοιχη οικονομία καθώς είναι αδύνατο να φτάσει τα επίπεδα βιομηχανοποίησης και εξαγωγών της Γερμανίας. Η δε Γαλλία επειδή έχει να κάνει και με το Νότο, δεν το έχει σε τίποτα να γίνει ο
  επόμενος μεγάλος ασθενής...

  1. avatar Οι χώρες του Ευρωπαικού Νότου

   Επομένως, η συνταγή είναι να μείνουμε αθεράπευτα οπισθοδρομικοί;
   Εάν μόνοι μας λέμε ότι δε μπορούμε να πάμε μπροστά, έτσι και θα γίνει. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ας μην έχουμε παράπονο αν οι βόρειοι μας θεωρούν \"κατώτερους\". Το δηλώνουμε μόνοι μας!
   By the way, η Ιταλία άμα θέλει, μπορεί μια χαρά να το αντέξει. Έχει μια τεράστια βιομηχανία!

   1. avatar vagpap70

    Φυσικά όχι. Πρέπει να φτιάξουμε σωστό κράτος και σωστή οικονομία. Αλλά εμείς όχι απλά μπήκαμε στο Ευρώ χωρίς να έχουμε τα φόντα αλλά δεν κάναμε και καμιά σοβαρή προσπάθεια να φτιάξουμε μια σωστή χώρα και να καλύψουμε το χάος που μάς χώριζε από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Πρέπει να βάλουμε τα κεφάλια κάτω και να δουλέψουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια χώρα πραγματικά ευρωπαική. Αλλιώς δεν μπορούμε να μείνουμε στο Ευρώ.

  2. avatar innotrading

   όταν λες να φτάσει το οικονομικό επίπεδο αυτών των χωρών εννοείς από το 1,8 τρις να πέσει στα 400 δις ?

 6. avatar Ω

  ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ

 7. avatar Mica76

  Βρε βρε κάτι ανόητα σχέδια που σκέφτονται για λύση.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει