Συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων πρότεινε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη ΝΑ Ευρώπη στη συμπρωτεύουσα αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα στην ελληνική οικονομία και κατάθεσε προτάσεις για συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης και ανάταξης της οικονομίας.

Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη κατάργησης των προνομίων του δημοσίου τομέα. ώστε να προσαρμοστούν τα δεδομένα της λειτουργίας του προς αυτά του ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε, δεν μπορεί άλλο να σηκώνη ο ιδιωτικός τομέας τα κεκτημένα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα εξής:

-Ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

-Συνταγματικό προνόμιο για τον υπουργό Οικονομικών ώστε να έχει δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο τις διοίκησης του κράτους.

-Να καταργηθούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων.

-Παράλληλα με τις εφορίες ο φορολογικός έλεγχος των εταιριών που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας να ανατεθεί σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα.

-Να συσταθεί αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΟΕΔΕ).

-Να δημιουργηθεί αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα διενεργεί στο σύνολο του κράτους ελέγχους σκοπιμότητας των δαπανών.

-Να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο και να μετατραπεί σε ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή.