Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πιστεύουν οι αγορές.

Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή της η Credit Suisse διαφωνώντας με την κατά 50% πιθανότητα την οποία δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς.

Όπως αναφέρει ο οίκος είναι τόσο προς το συμφέρον της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε. να αποφευχθεί μια έξοδος, καθώς στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το 1/2 των αποταμιεύσεων και του πλούτου της χώρας.

Με μία τέτοια υποτίμηση, και με δεδομένο ότι οι ελληνικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, κάτι που θα ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόνο στο 25% του ΑΕΠ και τουλάχιστον οι μισές προέρχονται από ανελαστικές βιομηχανίες ή δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση (η ναυτιλία δουλεύει με το δολάριο), τα οφέλη στο μέτωπο αυτό θα είναι αρκετά μικρά, τονίζει ο οίκος.