Η προσαρμογή των προνοιών του μνημονίου, ειδικά στο κοινωνικό πεδίο και η επιμήκυνση του χρόνου μπορεί να συζητηθούν, επισημαίνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο του ΑΜΠΕ στο Στρασβούργο Γιώργο Κουβαρά, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση, ότι αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι, ούτως ή άλλως, αναγκαίες, όπως ο ίδιος υπογράμμισε.

«Με αυτή την προϋπόθεση, μπορώ να φανταστώ βελτίωση και επιμήκυνση χρόνου για την Ελλάδα» εκτιμά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα, όμως, «χρειάζεται ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία». «Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι κοινωνικά δίκαιο και πρέπει να το εξισορροπήσουμε στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Θεωρεί ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη εξαρτάται από μια εκλεγμένη κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει στις «τεράστιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα». Εκτιμά, τέλος, ότι μια νέα υπεύθυνη κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα «πιο κοινωνικά αποδεκτό πρόγραμμα».