Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα εκ νέου τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέλλον της ευρωζώνης, καλώντας τους «να συνεννοηθούν» καθώς η Ελλάδα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και «διακυβεύεται» η επιβίωση του ευρώ.

«Οι ηγέτες πρέπει να συνεννοηθούν ή να αντιμετωπίσουν μια πιθανή κατάρρευση» της ευρωζώνης, είπε ο Κάμερον μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Βρετανία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ» πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω καλά ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να μην απολαμβάνουν τις συμβουλές των χωρών που δεν ανήκουν σε αυτή, κυρίως χωρών όπως η Βρετανία, οι οποίες έχουν και αυτές προβλήματα χρέους και δυσκολίες. Όμως αυτό μας αφορά όλους», σημείωσε.

Για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος για τη διερεύνηση νέων δρόμων, όπως αυτός των «αναπτυξιακών ομολόγων» του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποστηρικτή των ευρωπαϊκών δανείων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν το ταχύτερο δυνατό την κρίση χρέους, υπό την απειλή μιας «πιθανής διάλυσης» της ευρωζώνης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η ευρωζώνη «βρίσκεται στα πρόθυρα του κατακερματισμού της χωρίς να διαγράφεται καμία σαφής λύση» και αυτή η κρίση συνιστά «τον μεγαλύτερο κίνδυνο» για τη βρετανική ανάκαμψη.