Την άποψη ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI καταδεικνύουν την βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν οι συντάκτες της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως τα νέα ομόλογα διάρκειας 11 έως 30 ετών εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά στις 12 Μαρτίου 2012.

Στις αρχές Απριλίου η απόδοση των νέων ομολόγων στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στο 20,73% για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας και 16,70% για το ομόλογο 30ετούς διάρκειας, δηλαδή σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα εκείνων πριν από το PSI.

Αντίστοιχα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου στις αρχές Απριλίου ανερχόταν σε 18,91 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 27,07 εκατοστιαίων μονάδων στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι αποδόσεις μειώθηκαν λόγω της σημαντικής ελάφρυνσης του δημοσιονομικού βάρους ως αποτέλεσμα της επίτευξης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους, σημαντικής μείωσης της ονομαστικής αξίας έναντι των παλαιών ομολόγων, σχετικά χαμηλού μέσου επιτοκίου και σχετικά μεγάλης μέσης διάρκειας στα νέα ομόλογα.

Ρόλο έπαιξε και η αναδρομική μείωση του επιτοκίου επί των διμερών δανείων από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ (και το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης θα χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκα δάνεια από το EFSF), ενώ γενικότερα θετικά συνέβαλε ο δραστικός περιορισμός του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας και εν δυνάμει βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.