Η ευρωζώνη έχει «τους πόρους και τις ικανότητες» να ρυθμίσει την κρίση χρέους χωρίς εξωτερική βοήθεια, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει (η ευρωζώνη) και για να διατηρηθεί η συνοχή της. Και μπορούν να το κάνουν, πιστεύω ότι έχουν τους πόρους και τις ικανότητες να το κάνουν», δήλωσε ο Γκάιτνερ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση αυτή εδώ και έξι μήνες για να αντικρούσει τα αιτήματα για μια νέα συμβολή των ΗΠΑ ώστε να αυξηθούν οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Χθες, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τις προσπάθειες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού για να αυξήσει τις χρηματοπιστωτικές του δυνατότητες. Όμως αυτή η έκκληση δεν έχει πολλές πιθανότητες να εισακουσθεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ο Γκάιτνερ χαιρέτισε επίσης τις προόδους που έχει σημειώσει η ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες για να αποκτήσει έναν μηχανισμό κατά της κρίσης.

«Αυτά είναι ελπιδοφόρα στάδια, που είναι πολύ σημαντικά για την έξοδο από αυτήν την κρίση και τη μείωση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτή για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στον κόσμο», σημείωσε.

«Έχουν ακόμη πολύ δρόμο να κάνουν. Αυτή θα είναι μια εύθραυστη και αβέβαιη διαδικασία, τρομερά δύσκολη γι’ αυτούς να την περάσουν», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

«Η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη λιτότητα είναι μια πολύ περίπλοκη ισορροπία», όμως «το μεγαλύτερο σφάλμα που κάνουν οι κυβερνήσεις στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις είναι ότι φρενάρουν πάρα πολύ βιαστικά», κατέληξε ο Γκάιτνερ.