Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσω της Επιτροπής Καινοτομίας και Εκπαίδευσης που διαθέτει, με την ουσιαστική συμβολή μεγάλων Ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τον πρωτοποριακό παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων με τίτλο Make Innovation Work.

Ο διαγωνισμός κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος καθώς κατατέθηκαν 273 επιχειρηματικές προτάσεις συνολικά από φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα, το εξωτερικό και την ευρύτερη Ελληνική Διασπορά.

Μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης αναδείχτηκαν οι πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικό και ελπιδοφόρο απόθεμα καινοτόμων και επιχειρηματικών μυαλών, το οποίο με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική, καθώς διεξήχθη σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελληνική Οικονομία, όπου αναζητούνται τόσο αποτελεσματικοί όσο και πρακτικοί τρόποι για την τόνωση της επιχειρηματικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας.

Η βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών προτάσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική τελετή σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε: «Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την έμπρακτη συμβολή του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στο πέρασμα από την κατήφεια στην αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας».

«Στην Επιτροπή Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χρησιμοποιούμε ως ερείσματα τις εξελίξεις σε διάφορους καινοτομικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένους χώρους που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν σε πολλαπλές καταστάσεις με οποιοδήποτε ανθρώπινο δυναμικό με το μικρότερο δυνατό κόστος επενδύσεων και με βασικό στοιχείο τη συνεχή εκμετάλλευση και χρήση γνώσης.

Κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι έμπρακτα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε πυρήνες ανάπτυξης δυνατοτήτων, οι οποίες να εξελίσσονται διαρκώς και να διαδίδονται τόσο στην ίδια περιοχή όσο και σε άλλες. Μπορούμε σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε να επιτύχουμε, να δημιουργήσουμε αυτά που μπορούν να αλλάξουν, να γυρίσουν τη σημερινή κατάσταση, και αυτό δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε ακατόρθωτο ούτε ουτοπία. Τέλος πια στην κατάθλιψη και την απαισιοδοξία! Ώρα για δημιουργία, ανάπτυξη, ανάκτηση και αναγνώριση και πάλι των αξιών μας και της χώρας μας. Ας κάνουμε όλοι μας την καινοτομία πράξη σε κάθε τομέα, διότι ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!», επεσήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας, κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

Αποτελέσματα και πληροφορίες Διαγωνισμού

1. Μεγάλο Βραβείο Διαγωνισμού

Τίτλος: “Παραγωγή βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικό καύσιμο”
Ιωάννης Σπορίδης – Αντωνιάδης & Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

2. Καλύτερη πρόταση ανά τομέα

i. Τομέας εναλλακτικής γεωργίας

Τίτλος: “Παραγωγή βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικό καύσιμο”
Εκπρόσωπος Ομάδας: Ιωάννης Σπορίδης – Αντωνιάδης

Περίληψη
Η πρόταση σκοπεύει στην παραγωγή βιομάζας Άλγης με υψηλή θερμιδική αξία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο στη διεθνή αγορά.

Καινοτομία – συγκριτικά πλεονεκτήματα

1. Για τη χώρα
 Αξιοποίηση και ανάπτυξη περιοχών μη παραγωγικών ή χαμηλής παραγωγικότητας
 δυνατότητα εξαγωγών
 δημιουργία άνω των 5.000 θέσεων εργασίας
 πλήρης συμφωνία με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ένωσης

2. Για τους Αγρότες
 περιβαλλοντολογικά και οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια
 Δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικές αδειοδοτήσεις
 Μακροχρόνια εξασφαλισμένο εισόδημα
 Εύκολη στην εφαρμογή τεχνολογία
 Χαμηλό κόστος επένδυσης
 Υψηλή απόδοση της επένδυσης

3. Για τους πελάτες
 Προμήθεια βιομάζας για τις βιομηχανικές ενεργειακές τους ανάγκες σε ανταγωνιστικό κόστος
 Καμία ανάγκη αλλαγής των υπαρχουσών γραμμών παραγωγής για τη χρήση της βιομάζας

4. Για το Περιβάλλον
 Μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον
 Μείωση των αερίων εκπομπών ρύπων

ii. Τομέας πράσινης ενέργειας

Τίτλος: «Δεξαμενή Multitank»
Εκπρόσωπος: Χριστοφύλλης Δούραλης

Περίληψη
Τι γίνονται όλα τα πλαστικά και μεταλλικά βαρέλια όταν αδειάσουν;
Υποκαθιστά τη χρήση των βαρελιών.
Ο καινοτόμος σχεδιασμός και η μεγάλη αντοχή, δίνει τη δυνατότητα πολλαπλής επαναχρησιμοποίησης.
Αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των επιχειρήσεων. Μειώνει σημαντικά τόσο τον απαιτούμενο αποθηκευτικό χώρο, την κατανάλωση πετρελαίου και την περιβαλλοντική ρύπανση.

Πλεονεκτήματα:

 Δυνατότητα τοποθέτησης μίας εντός της άλλης
 Δυνατότητα στοίβαξης – μεγάλη αντοχή
 Στεγανότητα
 Εύκολη μετακίνηση
 Εύκολος καθαρισμός και ασφάλεια
 Βάνα απορροής και η βαλβίδα εκτόνωσης αερίων
 Μικρό ενεργειακό αποτύπωμα

iii. Τομέας μεταφορών – ναυτιλίας

Τίτλος: “Βιομηχανικό Σύστημα Παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποίησης της παραγωγής σύνθετων μερών υψηλών επιδόσεων από ανθρακονήματα”
Εταιρία: INASCO HELLAS

Περίληψη
Βιομηχανικό σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποίησης της παραγωγής συνθέτων μερών υψηλών επιδόσεων από ανθρακονήματα που παράγονται μέσα σε αυτόκλειστους φούρνους
Η καινοτομία του συστήματος βασίζεται στην αρχή παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, του βαθμού σκλήρυνσης-πολυμερισμού της ρητίνης των συνθέτων μερών μέσω διηλεκτρικών αισθητήρων, οι οποίοι αισθητήρες αποτελούν μέρος του καλουπιού, μέσα στο autoclave.

Πλεονεκτήματα
δυνατότητα βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, αξιολόγησης ποιότητας παραγωγής σε πραγματικό χρόνο και διασφάλιση αυτής, και μείωση χρόνου και κόστους παραγωγής, καθώς και μείωση του χρόνου ανάπτυξης νέων προϊόντων από σύνθετα υλικά.

η σύνδεση των μετρήσεων με τα φυσικά φαινόμενα της παραγωγικής διαδικασίας

in-house-developed τεχνογνωσία και τεχνολογία, που δεν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες

χαμηλό τεχνικό ρίσκο

iv. Τομέας τουρισμού

Τίτλος: «Κτήμα Άνοιξης Γρεβενών»
Εταιρία: Κτήμα Άνοιξης Γρεβενών

Περίληψη

Πολυεπίπεδη επιχειρηματική μονάδα, που με θεματικό άξονα το κυνήγι, δημιουργεί ξενοδοχειακή μονάδα 12μηνης λειτουργίας και μονάδα παραγωγής και τυποποίησης κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων, σημαντικής θρεπτικής αξίας και γεύσης.

Καινοτομία

Στηρίζεται και πλαισιώνεται από αγροτουριστικές δράσεις, που συμβάλουν στην διάσωση, διατήρηση και διάδοση της μεσογειακής διατροφής.
Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές (ΕΚΠ). H Άνοιξη Γρεβενών είναι η πρώτη ιδιωτική αδειοδοτημένη ΕΚΠ.

Πλεονεκτήματα

Το κοινό δεν περιορίζεται στους κυνηγούς, απευθύνεται και σε αυτούς που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Θετικά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία, μια που εκτός των άλλων, η μορφή της επένδυσης διευρύνει την τουριστική περίοδο, ξεπερνώντας το φράγμα του θερινού τουρισμού.

Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων (αγροτικών και κτηνοτροφικών) θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διείσδυση τους στην Ελληνική αγορά, όπως και την τυποποίηση τους με στόχο την εξαγωγή τους στην Ευρώπη και στην Ασία.

3. Βραβεία

i. Χρηματικό Έπαθλο
Χρηματικό βραβείο το οποίο θα καταβληθεί σε ευρώ και θα ισούται με το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ($ 100,000.00), κατά τη νομισματική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών την ημέρα απονομής των βραβείων.
ii. Σειρά Προνομιακών Παροχών
• Δωρεάν παροχή λογισμικού και υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης από εξειδικευμένη εταιρεία του είδους, χρηματικής αξίας δέκα χιλιάδων (€ 10,000.00) ευρώ.
• Δωρεάν παροχή υπηρεσιών λογιστικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης και υπηρεσιών φοροτεχνικού συμβούλου από εξειδικευμένη στους τομείς αυτούς εταιρεία, διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.
• Δωρεάν διοργάνωση δίωρων παρουσιάσεων (roadshow) από εξειδικευμένες εταιρείες, αναφορικά με έξι επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών / καινοτομικών κεφαλαίων (venture capitals), συνολικής διάρκειας δώδεκα (12) ωρών.
• Δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (coaching) διαμόρφωσης ή και βελτίωσης επιχειρηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής, από έμπειρα στελέχη του χώρου επενδύσεων και ανάπτυξης εταιρειών, συνολικής διάρκειας τεσσάρων (4) κατ’ ελάχιστο ωρών.
• Δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε ζητήματα εταιρικού/φορολογικού δικαίου /δικαίου πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας από εξειδικευμένη δικηγορική εταιρεία, διάρκειας τριάντα (30) ωρών.

4. Χορηγοί (κατά σειρά εμφάνισης)
Cisco – Τράπεζα Πειραιώς – ACCENTURE – Attica Ventures – Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι – COCA COLA 3E – ERNST & YOUNG – MICROSOFT – Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – i4G

5. Χορηγοί Επικοινωνίας (κατά σειρά εμφάνισης)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΓΡΟΤύΠΟΣ – BUSINESS PARTNERS – BPONLINE – COM BUSINESS – COM TODAY – CORALLIA – EMEA BUSINESS MONITOR – EURO2DAY – ΕΠΙΛΟΓΗ – EURO CHARITY – HELLENEXT – INFO COM – IT PRO – NEWSBEAST.GR – NEO2.GR – PALO.GR – PROTAGON.GR – REAL FM 97,8 – RECSR – WTMNEWS.GR