Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μελετά την έκδοση ομολόγων τριών κατηγοριών την ερχόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του ΕΤΧΣ, τα ομόλογα της πρώτης κατηγορίας θα έχουν την μορφή εντόκου γραμματίου, δηλαδή βραχυπρόθεσμη ωρίμανση, της δεύτερης θα είναι πενταετή και τα ομόλογα της τρίτης κατηγορίας θα έχουν ημερομηνία λήξης μετά 25-30 έτη.

Τα διαφορετικά ομόλογα θα τεθούν σε κυκλοφορία διαφορετικές μέρες, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που ανέφερε ότι εκδίδονται για να εξοφληθεί ιρλανδικό και ελληνικό κρατικό χρέος.

Έως σήμερα ο EFSF έχει εκδώσει ως και 10ετή ομόλογα.

Η τελευταία έκδοση ομολόγων του EFSF, τα οποία θα ωριμάσουν στη διάρκεια του 2015, έγινε φέτος τον Ιανουάριο, δηλαδή πριν να καταγραφεί η κάμψη στα σπρεντς χρηματοπιστωτικών προϊόντων υπερχρεωμένων κρατών, και είχε κάλυψη της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δάνεισε αθρόα μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη, όπως και στα τέλη Φεβρουαρίου, παρέχοντας ικανοποιητική ρευστότητα και ως εκ τούτου διευκολύνοντας τις αγοραπωλησίες ομολόγων, σχολιάζουν μιλώντας στο Reuters χρηματιστηριακές πηγές του Λονδίνου.