Από σήμερα αρχίζει η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεων προς το Ευρωσύστημα είναι πλήρως διαθέσιμα από το EFSF ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές παρενέργειες από την ανταλλαγή.

Το Ευρωσύστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν προβλέψει την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης έως του συνολικού ποσού των 35 δισ. ευρώ, με σκοπό να παρασχεθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ενδεχόμενη επαναγορά τίτλων της που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό θα γίνει με τίτλους του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF και θα εξασφαλίσει στις τράπεζες το ύψος της αναγκαίας ρευστότητας που λαμβάνουν από το ευρωσύστημα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πιο απλά ενδέχεται να απαιτηθεί να κατατεθούν στην ΕΚΤ εγγυήσεις 35 δισ. ευρώ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με ρευστότητα, καθώς όσο εξελίσσεται το PSI τα ελληνικά ομόλογα θα τελούν υπό επιλεκτική χρεοκοπία και δεν θα είναι αποδεκτά ως εχέγγυο δανεισμού.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι δεν θα χρειαστεί η πρόσθετη εγγύηση των 35 δισ. ευρώ, κάτι που εάν δεν γίνει θα είναι προς όφελος της Ελλάδας γιατί δεν θα πληρώσει τον τόκο, το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του προσωρινού εγγυητικού δανείου.