Στο 20% του ΑΕΠ της Κύπρου αντιστοιχούν οι ζημιές των κυπριακών τραπεζών από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κυπριακής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, όπως έχει ήδη κάνει η χώρα μας, δεν αποκλείει ο οικονομολόγος και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Χαραλάμπους. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Χαραλάμπους αιτιολόγησε αυτή του την άποψη, λέγοντας πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα εκτοξεύσει τις ζημιές των κυπριακών τραπεζών.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το μέγεθος των απωλειών από το PSI φτάνει στο 20% του κυπριακού ΑΕΠ (!), που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη, με εξαίρεση φυσικά τη χώρα μας. Συνεπώς, συνεχίζει, η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό θα είναι απαραίτητη για να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες της χώρας.

Ο κύριος Χαραλάμπους υποστήριξε ότι υπάρχει και άλλη λύση: επειδή θα υπάρξουν προβλήματα άντλησης κεφαλαίων από τους υφιστάμενους μετόχους τους, οι κυπριακές τράπεζες ίσως να επιδιώξουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών.