Οι αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα από την Ελλάδα αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα», δηλώνει ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ».

«Αυτό που αποφασίστηκε (από το ελληνικό κοινοβούλιο) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, όμως αυτό που μετράει στο τέλος είναι η εφαρμογή των μέτρων», σημειώνει ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στην εφημερίδα, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Γι’αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και ένας πληθυσμός που θα τα δεχτεί», σημείωσε.

Ο Βάιντμαν επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών σε ένα προγραμματισμένο «κούρεμα», το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 από το 160% που είναι τώρα.

«Το βασικό σημείο είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να απαρνηθούμε αιτήματα έναντι ενός κράτους. Αυτό θα συνιστούσε μια μορφή χρηματοδότησης με νομισματικά μέσα αυτού του κράτους», σημείωσε.

Ωστόσο, ο Γάλλος Μπενουά Κερ, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Βάιντμαν προσέθεσε εξάλλου στη συνέντευξή του ότι η Μπούντεσμπανκ θα πρέπει να καταβάλει χαμηλότερο ποσό από τα ετήσια κέρδη της στα κυβερνητικά ταμεία απ’ ό,τι προηγουμένως λόγω της ανάγκης για υψηλότερα αποθεματικά σε μια εποχή αυξημένου κινδύνου στην ευρωζώνη.