Άγνωστη λέξη για την Ελλάδα αποτελεί η καινοτομία, καθώς σύμφωνα με σχετική έρευνα το 84% του δείγματος θεωρεί ότι η χώρα είναι λίγο έως καθόλου καινοτόμα.

Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (83,3%) αντιλαμβάνεται την καινοτομία ως όχημα για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Αυτό προκύπτει από μελέτη της MRB με τίτλο: ‭«Η Καινοτομία ‬και η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό ‬του ‭Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο του 1‬ου‭ Athens Innovation Festival ‬και αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη μελέτη και έρευνα που έγινε από φορέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 67,5% των επιχειρηματιών θέλει να πραγματοποιήσει κάτι ξεχωριστό επαγγελματικά, ενώ το 69,3% θέλει προσωπικά να συμβάλλει για να γίνει η Ελλάδα καινοτόμα σε περίπτωση που ενισχυθεί η καινοτομία στη χώρα.

Το 77,6% εκτιμά ότι θα έχει προσωπικό όφελος από αυτή την εξέλιξη.

Πάντως το 68,4% δηλώνει ότι δεν έχει ακούσει για μέτρα υποστήριξης της καινοτομίας στη χώρα σήμερα.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο «αντίδοτο» στο brain drain, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην τελετή των εγκαινίων του 1oυ ATHENS INNOVATION FESTIVAL, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας που πραγματοποιείται για τρεις ημέρες, το Ζάππειο Μέγαρο θα γίνει χώρος συνάντησης νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, φορέων της αυτοδιοίκησης, επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς.

Επίκεντρο της διοργάνωσης θα είναι η έκθεση, στην οποία περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με σκοπό την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος στην ομιλία του: «Για εμάς αυτό αποτελεί βασικό ζητούμενο, ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Έχουμε από τη μια χιλιάδες νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά, με υψηλά προσόντα και ικανότητες, που είτε μένουν αδρανείς, είτε υποαπασχολούνται σε θέσεις εργασίας μικρότερης εξειδίκευσης, είτε κατευθύνονται στο εξωτερικό, σε αναζήτηση ευκαιριών.

Σε όλους αυτούς τους τομείς στοχεύει η δραστηριότητα που αναπτύσσει ως τώρα το Επιμελητήριό μας, με σκοπό την ανάπτυξη της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Μια δομή που αναπτύχθηκε το 2014, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και σήμερα αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του Ε.Β.Ε.Α., η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και Δήμους.

Εδώ και τρία χρόνια, έχουμε δει τη Θερμοκοιτίδα μας να λειτουργεί ως «φυτώριο» επιχειρηματικότητας. Ένα φυτώριο στο οποίο ανθίζουν νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Ιδέες που βρίσκουν όχι απλώς ένα φιλόξενο χώρο, αλλά και ουσιαστική ενθάρρυνση, στήριξη και καθοδήγηση.

Πολλά από τα σχήματα που φιλοξενήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ. Περνώντας από τα περίπτερά τους και συζητώντας με τους ανθρώπους που τα αποτελούν, θα καταλάβετε γιατί είμαστε τόσο υπερήφανοι: υπερήφανοι για τις ομάδες και τις ιδέες που έχουμε μέχρι τώρα υποστηρίξει. Υπερήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο της Θερμοκοιτίδας.

Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτό. Έχουμε δημιουργήσει και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ένα ευρύτερο πλέγμα δομών και υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη δραστηριότητα του δικτύου του ΕΒΕΑ δείχνει ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να έχει μέλλον στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες όπως η θεσμοθέτηση των Βραβείων Athens Start Up Awards, επιδιώκουμε να επιβραβεύσουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες νέων επιχειρηματιών και να αναδείξουμε ευρύτερα τις αξίες της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, γνωρίζετε ότι τον περασμένο Μάιο εγκαινιάσαμε το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής. Το κτίριο αυτό στεγάζει πλέον τη Θερμοκοιτίδα, φιλοδοξεί όμως να αποτελέσει ευρύτερα έναν πόλο για την ανάδειξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας».