Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) – Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου – θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο, εν όψει της συζήτησης που θα γίνει  στο επόμενο Eurogroup για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικού δήλωσε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.

Το συμβούλιο Eurogroup θα επιδιώξει τη Δευτέρα να κλείσει τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει και η συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI).

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ασκεί πίεση στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας – δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ύψος του δανείου στην Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τα 130 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη προθεσμία στην Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.