Ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας Credit Suisse παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα, στο πλαίσιο της έρευνας για την χειραγώγηση της τιμής των παραγώγων στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο της κορύφωσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, όπως δήλωσαν πηγές του FBI.

Εκπρόσωπος του FBI είπε ότι ο υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας που παραδόθηκε στη Νέα Υόρκη είναι ο Ντέιβιντ Χιγκς. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σταθεί δυνατόν να εντοπισθεί κάποιος από τους συνηγόρους του για δηλώσεις, ενώ ο Χιγκς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης σήμερα.

Ο Χιγκς και συνεργοί του κατηγορούνται πως αύξησαν την αξία των παραγώγων που αποτελούνταν από στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subprimes) για να αυξήσουν τα προσωπικά τους μπόνους.

Η έρευνα αφορά την ανακοίνωση από μέρους της Credit Suisse την 19η Φεβρουαρίου 2008 πως πρόκειται να υποτιμήσει ορισμένα στεγαστικά δάνεια, ύψους 2,85 δισ. δολαρίων αφότου ανακάλυψε πως η αξία τους είχε τεχνητά χειραγωγηθεί από μία ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι απολύθηκαν. Η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες σε ασφάλιστρα δανειακών υποχρεώσεων (CDO), αποδίδοντάς τις στη δράση της ομάδας.

Πηγές προσκείμενες στις έρευνες δήλωσαν πως άλλοι τέσσερις πρώην εργαζόμενοι στην ελβετική τράπεζα αναμένεται να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του ποινικού κώδικα ή του αστικού δικαίου, αλλά δεν πρόκειται να διωχθεί η ίδια η Credit Suisse.