«Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να έχει μια οικονομία, η οποία δεν εγγυάται τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την ευημερία. Έχουμε την ανάγκη μιας νέας οικονομίας» γράφει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε προεκλογικό του άρθρο που δημοσιεύεται στην οικονομική του εφημερίδα «Vedomosti».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην συστημική διαφθορά, στο μη ικανοποιητικό επιχειρηματικό κλίμα και την απαράδεκτη εξάρτηση στις εξαγωγές πρώτων υλών.

«Απέναντι στους ανταγωνιστές μας, η χώρα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές. Υπάρχει μια σημαντική διαφυγή κεφαλαίων», υπογράμμισε ο Πούτιν. «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας στους δημοσίους υπαλλήλους, στις οικονομικές υπηρεσίες, το δικαστικό σύστημα και οι δυνάμεις της τάξης», τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Η εφημερίδα σχολιάζει το άρθρο του Πούτιν, εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι ο ρώσος πρωθυπουργός δεν συνδέει τα οικονομικά προβλήματα με την ανάγκη πολιτικής μεταρρύθμισης: Ο Πούτιν αναφέρεται στην ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης μόνο μια φορά, ενώ μιλά συνέχεια για την ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων. «Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Πούτιν;», αναρωτιέται η εφημερίδα.