Θετικά σημάδια βλέπει στην Ευρώπη ο CEO της Societe Generale, Frederic Oudea, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι του εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της κρίσης χρέους.

«Ολοκληρώσαμε το 2011 με πολύ φόβο για την τύχη του ευρώ», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, θεωρώντας ότι πλέον υπάρχουν σημαντικά σημάδια που δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν. Ακόμη υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες κρατούν πίσω την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε και τα θετικά, και αυτά έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο πολλά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Oudea.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν πολύ σκληρή δουλειά να κάνουν, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με κοινή προσπάθεια. Η ευρωζώνη πρέπει να γίνει ένωση προϋπολογισμών και φορολογίας, και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Είναι μεγάλη αλλαγή. Θα πρέπει οι αγορές να δώσουν χρόνο στους πολιτικούς να ολοκληρώσουν το έργο τους και να έχουν υπομονή, ανέφερε ο Oudea.

Ο CEO της Societe Generale ανέφερε ότι η τράπεζα θα χρειαστεί περίπου 2 δις. ευρώ για να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Βασιλείας 3, ποσό που μπορεί να αντληθεί από τις αγορές ή να καλυφθεί από την διακράτηση μέρους ή του συνόλου της κερδοφορίας. Παράλληλα προανήγγειλε και τη συνέχιση της διαδικασίας απομόχλευσης του ενεργητικού της σε περισσότερο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Η τράπεζα πουλά assets με επιλεκτικό τρόπο. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανούς επενδυτές»