Συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα θεσπίζει τις βασικές αρχές του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκαν η μέθοδος εργασίας και τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης και αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί εντατικός ρυθμός εργασίας.

Τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου εξετάζουν τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στους συντελεστές ΦΠΑ, στην φορολόγηση των ακίνητων, στον μηχανισμό εισπράξεως των φόρων, αλλά και στις ποινές. Το πλαίσιο προτάσεων που θα βασισθεί σε μεγάλο βαθμό σε προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς το ΔΝΤ θα παρουσιασθεί εν συνεχεία στην τρόικα.

Ειδικότερα, προς συζήτηση τέθηκαν η μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο ξανά στις 12.000 ευρώ και μείωση του ανωτάτου συντελεστού από το 45% στο 30%.

Για τις επιχειρήσεις θα προταθεί μείωση του συντελεστού από το 20% στο 15%, με παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολογήσεως των μετόχων ή εταίρων. Τέλος, θα εξετασθεί και η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά, καθώς και η μείωση του ανωτάτου συντελεστού από το 23% στο 20% και του μεσαίου από το 13% στο 10%.