Μια ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο της ευρωζώνης, η οποία έχει πληγεί από την κρίση χρέους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας ξανά τα κράτη μέλη του ταμείου να ενισχύσουν τους πόρους του ενόψει της κρίσιμης συνόδου της G20 το Φεβρουάριο.

«Αυτό θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στις αγορές», επειδή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να μπορεί να σπεύσει για τη διάσωση «όλων των μελών του και μιλάω συνολικά, όχι μόνον όσον αφορά τα μέλη του στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Καμία περιοχή δεν μένει ανεπηρέαστη από πιθανές εξελίξεις στην κρίση χρέους στην Ευρώπη. Επομένως πιστεύω (ότι οι χρηματοδοτικές προσπάθειες του ΔΝΤ) θα πρέπει να έχουν μια παγκόσμια διάσταση», προσέθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επιπρόσθετα 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τις ικανότητές του δανεισμού, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε πόρους 385 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιπρόσθετοι αυτοί πόροι θα ζητηθούν από το ΔΝΤ από τα κράτη μέλη του, αλλά οι ΗΠΑ ήδη θέτουν εμπόδια.

«Έχουμε πει στους διεθνείς εταίρους μας ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε επιπρόσθετους πόρους για το ΔΝΤ», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Κάρα Αλάιμο.

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα δυνατό τείχος προστασίας στους κόλπους της ευρωζώνης», σημείωσε.

Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να προσφέρουν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου ο θεσμός να μπορέσει με τη σειρά του να βοηθήσει την ευρωζώνη. Ωστόσο η ΕΕ δεν πέτυχε τον στόχο της να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας συμβολές από κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, όπως η Βρετανία, η Δανία και η Πολωνία.

Ο Αλταφάζ σημείωσε ότι η ΕΕ «θα χαιρέτιζε θερμά» επιπρόσθετες προσφορές από εταίρους στην Ομάδα των 20 (G20) και από «ισχυρά οικονομικώς (…) μέλη του ΔΝΤ».

Επίσης επισήμανε ότι μια συμφωνία για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ θα πρέπει να μπορεί να έχει επιτευχθεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στην Πόλη του Μεξικού στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.