Εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση της δύναμης πυρός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ενδιάμεση διασφάλιση επαρκών εγγυήσεων θα αναζητήσει το ΔΝΤ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με την επάρκεια των πόρων του οργανισμού εξέδωσε δήλωση στην οποία χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη ευκαιρία» τη διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως απεκάλυψε εξετάσθηκε το κατά πόσον είναι επαρκείς οι πόροι του ΔΝΤ για να εκπληρώσει την αποστολή του και να διαδραματίσει πλήρη και εποικοδομητικό ρόλο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας.

«Μετά από αίτημα των μελών μας το περασμένο έτος μέσω της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής και της γενικής υποστήριξης από τους ηγέτες της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής των Καννών, η σημερινή συζήτηση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η Γαλλίδα Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΔΝΤ είναι να ανταποκριθεί στην κρίση με τον κατάλληλο τρόπο και τόνισε την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των συλλογικών προσπαθειών για τη συγκράτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και την προστασία των οικονομιών σε όλο τον κόσμο από αλυσιδωτές επιδράσεις. Η ίδια σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου χαιρέτισε την πρόσφατη δέσμευσή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει στους πόρους του Ταμείου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία να σχηματισθεί ένα
ευρωπαϊκό τοίχος ασφαλείας επαρκώς ισχυρό για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Περιγράφοντας εμμέσως της Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την αναγνώριση της σημασίας της εξασφάλισης επαρκούς δύναμης πυρός στο ΔΝΤ, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτόνωση της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στις περιφερικές προκλήσεις.

Τέλος, τόνισε πως η ηγεσία του Ταμείου και το προσωπικό θα διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση της δύναμης πυρός του Ταμείου, εφόσον προβλέφθουν επαρκείς εγγυήσεις.