Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Στην εφορία τα στοιχεία των πελατών τραπεζών με καταθέσεις στο εξωτερικό

Τσουχτερά πρόστιμα για κρυφούς λογαριασμούς και αδήλωτα εισοδήματα, μέχρι και στο 120% του κεφαλαίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:08
09/09/2017
Στην εφορία τα στοιχεία των πελατών τραπεζών με καταθέσεις στο εξωτερικό
5
loading

Ξεκινά από φέτος η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών για τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα από χρηματοοικονομικά προϊόντα μεταξύ 21 χωρών αρχικά, ενώ από το 2018 θα προστεθούν ακόμα 38 χώρες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  θα πρέπει να υποβάλλουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στοιχεία των χρηματοοικονομικών λογαριασμών των πελατών τους. Επίσης, θα πρέπει αποστείλουν τα στοιχεία και για τους αλλοδαπούς που έχουν λογαριασμούς στην Ελλάδα, στις φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα όσοι έχουν λογαριασμό για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Βερμούδες και την Αγγλία, και δεν το έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές αρχές, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς τα στοιχεία τους θα περιέλθουν σε γνώση των φορολογικών αρχών.

Στην περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά καθώς φθάνουν μέχρι και στο 120% του κεφαλαίου. Δηλαδή, κινδυνεύουν με αφανισμό. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό.

Στο στόχαστρο όμως θα βρεθούν και οι τόκοι από καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό, τα οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώνουν ως εισόδημα στις εγχώριες φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα στοιχεία που θα αποσταλούν από όλες τις φορολογικές διοικήσεις που συνεργάζονται αφορούν:
α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.

• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Λίστα Λαγκάρντ.

  Τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες της φοροδιαφυγής (Μπόργιανς, Λουξεμβούργου...) τις έκρυψε από το ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, με σύμφωνη γνώμη του Σαμαρά... Από την συγκυβέρνηση της καταστροφής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Έτσι το Δημόσιο (δλδ. όλοι μας) έχασε μεγάλα ποσά λόγω παραγραφής. Τα οποία πληρώνουμε τώρα εγώ και εσύ, με επιβάρυνση στη δική μας φορολογία.

 2. avatar gam…….toys

  ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΣΕΤΕ ...ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ .....ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΠΙΣΩ ...ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100% ....ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ !!!! ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ....ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ .....ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ !!!

 3. avatar Ο αγαθουλης τού Θεού

  Ποια λίστα Λαγκαρντ ρε παιδιά. Είπαμε να βγούμε να ψαρέψουμε καμιά μαρίδα.
  Να πιάσουμε όσους έχουν μέχρι 100 χιλιάρικα στο εξωτερικό. Τα εκατομμύρια δεν τα αγγιζουμε. Οπότε κάνουμε πάταξη τής φοροδιαφυγής.

 4. avatar sssssss

  Αυτο θα ισχυει και για τους εκατομμυριουχους συριζαιους?

 5. avatar Nikos nikos

  Σωστό σα μέτρο καμία αντίρρηση , με τη λίστα Λαγκάρντ τι γινεται; Με τις μανάδες γνωστών βουλευτινων που το βραδυ πριν τα capitals απέσυραν όλες τις καταθέσεις τι γινεται; Για να νας όρο η εφορια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει