«Φοβάμαι την αδράνεια της Γερμανίας περισσότερο από τη δύναμή της», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radek Sikorski και ίσως είναι ο πρώτος υπουργός που εκφράζεται τόσο σθεναρά κατά της γερμανικής πολιτικής για τη διέξοδο από την κρίση.

Το περιοδικό Economist φιλοξενεί ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζεται πόσο και πως επηρεάζονται οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης από την κρίση που διανύει.

«Η κατάρρευση του ευρώ θα έσερνε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης σε μία βαθιά ύφεση», γράφει. «Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας δείχνουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές οικονομίες. Τα νομίσματα πέφτουν, ενώ οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα εύχονταν να είχαν ένα νόμισμα που θα μπορούσε να… πέσει», σημειώνει.

«Οι οικονομίες που έχουν δανειστεί σε ξένα νομίσματα θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ σοβαρές κρίσεις χρέους». «Το πρόβλημα προς το παρόν εντοπίζεται κυρίως στην Ουγγαρία η οποία έχει περιορισμένο απόθεμα συναλλαγματικών διαθεσίμων και μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα. Η Πολωνία είναι σε καλύτερη μοίρα όμως κι εκείνη θα έχει πρόβλημα. Οι μοίρες των χωρών αυτών κρέμονται επίσης από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι».