Το ενδεχόμενο να διασυνδέσει το νόμισμά της με κάποιο σημαντικό άλλο, πιθανότατα το ευρώ, εξετάζει η Ισλανδία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Η Ισλανδία έχει ανακάμψει, σχεδόν μία δεκαετία μετά την κρίση που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, ανάκαμψη που αποδίδεται και στη μεγάλη άνοδο του τουρισμού.

Ωστόσο οι ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας της παραμένουν. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε πέρσι το 7,2% του ΑΕΠ ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της κορόνας αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά περίπου 15%. Το ισλανδικό νόμισμα, παρότι ευμετάβλητο, δεν έχει υποχωρήσει παρά ελάχιστα από τότε.

Η επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί η αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής, εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να καθοριστεί μια σταθερή ισοτιμία, βάσει της διασύνδεσης της τιμής της κορόνας με κάποιο άλλο νόμισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπένεντικτ Γιοχάνεσον δήλωσε ότι τρία νομίσματα είναι τα υποψήφια για κάτι τέτοιο: το δολάριο, η στερλίνα και το ευρώ, χαρακτηρίζοντας όμως το τελευταίο «τη μόνη ρεαλιστική επιλογή».

Στην Ισλανδία τον περασμένο μήνα καταργήθηκαν και οι τελευταίοι έλεγχοι στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν επιβληθεί οκτώ χρόνια πριν, στο ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης.