Δείγμα ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας αποτελεί η διαδικασία, που ακολουθήθηκε για την επαναδειοδότηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

H διαδικασία όχι μόνο έγινε ταχύτατα και με απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, όχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα τα 380 εκατ. ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από τη διαδικασία και κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπερέβησαν κατά 110 εκατ. ευρώ τα αρχικά αναμενόμενα.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, που μεταφράστηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου, τα συνολικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν για το 2011 σε περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί μέσα στο έτος, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι διεθνείς αγορές και η χώρα.

Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αποφασισμένο να «φορτσάρει», αφού τόσο ο διαγωνισμός για το φάσμα συχνοτήτων κινητής, όσο και ο αντίστοιχος για τα Εθνικά Λαχεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελούν, τα πρώτα σημαντικά βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύντομα δε πρόκειται να ανακοινωθούν έξι νέοι διαγωνισμοί, με πρώτον αυτόν της αξιοποίησης του Ελληνικού, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2012.

Το ΤΑΙΠΕΔ, που αυτήν την περίοδο δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής, υπόσχεται στους επενδυτές, που θα επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί του, ταχύτητες στη λήψη αποφάσεων, πρωτόγνωρες σε σχέση με την εμπειρία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και εντυπωσιακές αλλαγές στο επίπεδο του «τέρατος» της γραφειοκρατίας.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσα από την αναζήτηση των καλύτερων εναλλακτικών τρόπων.