Για καταρρέουσες ψευδαισθήσεις του Μαξίμου κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καλώντας τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.

«Η σχεδίαση του παράλληλου συστήματος πληρωμών είναι έτοιμη από το 2014, όπως γνωρίζει» τονίζει παράλληλα και σημειώνει ότι ο εναλλακτικός δρόμος συνίσταται είτε σε ακόμη ένα «ναι σε όλα», είτε στις εκλογές, ώστε να «αναλάβουν ο κ. Μητσοτάκης ή/και ο κ. Στουρνάρας την εκούσια ή ακούσια δρομολόγηση του Σχεδίου Σόιμπλε».

Ο Πρωθυπουργός – αναφέρει ο κ. Βαρουβάκης – υπόσχεται, άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται (αυτή τη φορά) να υποκύψει νομοθετώντας νέα λιτότητα για μετά το 2018.

«Το εννοεί ή μήπως, άλλη μια φορά, δεν το εννοεί και είναι έτοιμος την ύστατη στιγμή – λίγο πριν από την αποπληρωμή του προσεχούς Ιουλίου των ομολόγων μας που κατέχει η ΕΚΤ –  να ξανα-“σώσει” τη χώρα από την “επίσημη χρεοκοπία” υπογράφοντας ό,τι παλιόχαρτο του φέρει ο κ. Χουλιαράκης συγγεγραμμένο από τον κ. Βίζερ και τον κ. Κοστέλο» διερωτάται, στο ίδιο πλαίσιο.