Η Ομάδα των G20 συμφώνησε σήμερα ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να αναδιοργανωθούν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να «διασωθούν», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις της κατά το τέλος της συνόδου της G20 στις Κάνες η Μέρκελ επισήμανε ότι ανάμεσα στις 29 τράπεζες οι οποίες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση είναι και οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank.

Ο Μαρκ Κάρνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, ονομάστηκε εξ άλλου σήμερα επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), μιας οργάνωσης που συσπειρώνει ρυθμιστικούς φορείς και θεσμούς και έχει αναλάβει την μεταρρύθμιση της διεθνούς τραπεζικής αγοράς, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Ο Κάρνι διαδέχεται τον ιταλό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρισκόταν στο θώκο αυτό από το 2009, είπε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ελβετικής κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Χίλντεμπραντ παράλληλα διορίστηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, πρόσθεσε η Μέρκελ. Ο Χίλντεμπραντ θεωρείτο από ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους για την προεδρία του FSB.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες, υπουργεία και ελεγκτικοί θεσμοί 24 χωρών, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).