Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 72 δισ. ευρώ) για να συμβάλλει στις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, γράφει η εφημερίδα Financial Times στον ιστότοπό της, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της χώρας.

“Η Κίνα θα μπορούσε να εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισ. δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή σε ένα νέο ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. . . σε συνεργασία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις προθέσεις των κινέζων ηγετών”, αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσουν από την Κίνα να συμβάλλει στην ενίσχυση του EFSF. Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι προτίθεται να το πράξει, αλλά θέλει “να εξερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους”, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια, ώστε να υφίσταται το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του.

Ο διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο.

Η Κίνα διακρατεί ήδη κρατικό χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων.