Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν στην πλειονότητά τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Επισημαίνεται ωστόσο πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και πως οι προκλήσεις στην Ευρώπη για την οικονομία παραμένουν.

Για «σημαντική συμφωνία» κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» γράφει η Wall Street Journal και επισημαίνει την ικανοποίηση τόσο του Νικολά Σαρκοζί όσο και της Άνγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου, δεν παραλείπει, όμως, να βάλει σε εισαγωγικά τη λέξη «εθελοντική» για τη μείωση κατά 50% του χρέους της Ελλάδας προς ιδιώτες επενδυτές.

«Η συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ» γράφουν οι Financial Times με έμφαση στο δυνητικό «θα μπορούσε». «Η ελληνική συμφωνία αποδείχτηκε η πιο δύσκολη από όλα τα στοιχεία του τριπλού σχεδίου διάσωσης που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ανατρέψει την κλιμακούμενη κρίση χρέους», σχολιάζουν πάντως σε άλλο άθρο, όπου υπογραμμίζεται ότι το κεντρικό πρόβλημα στις συζητήσεις ήταν η ελληνική περίπτωση.

«Η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά σημεία σχεδίου για την επίλυση της κρίσης», αναφέρουν οι New York Times, σχολιάζοντας ότι χωρίς απόφαση στην χτεσινή Σύνοδο, «η αποτυχία θα απέβαινε καταστροφική». Σημειώνουν ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγιναν «σκληρά παζάρια» ενώ οι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Το BBC αναφέρει για την Ελλάδα ότι «η απομείωση του χρέους συμφωνήθηκε, αλλά οι λεπτομέρειες όχι» και προσθέτει πως «οι χώρες της Ευρωζώνης δεν κινητοποίησαν την τεράστια ισχύ που θα μπορούσαν. Αλλά πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος απ’ ότι έχουν καταφέρει παλαιότερα».

Με αισιόδοξο τρόπο, στηριζόμενη στην αντίδραση των αγορών σήμερα, αντιμετωπίζει τις αποφάσεις και η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Οι αγορές γιορτάζουν μετά τη συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%» αναφέρει.

Η γαλλική Le Monde σχολιάζει ότι «τα χειρότερα αποφεύχθησαν αλλά η απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών παραμένει μέτρια».

Όσο για τον γερμανικό τύπο, το Spiegel αναφέρει στην ηλεκτρονική του σελίδα, ότι αν και η νύχτα ήταν μακριά, έφερε αποτελέσματα. Μάλιστα το άρθρο του περιοδικού τιτλοφορείται: «Οι τράπεζες μειώνουν στο μισό τα χρέη της Ελλάδας».

H οικονομική Handelsblatt κάνει όγο για δυο καλές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής χθες το βράδυ: «Η πρώτη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα και η δεύτερη ότι οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως είναι επίσης σαφές ότι οι συμφωνίες βασίστηκαν σε αυτό που οι Γερμανοί στην πραγματικότητα ήθελαν να αποφύγουν, δηλαδή μια κοινή στάση των χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με την οικονομία των πιο αδύναμων χωρών. Πρόκειται δηλαδή για ευρωομόλογα από την πίσω πόρτα».

«Τώρα θα έρθει μια καλύτερη εποχή για την Ελλάδα» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Και οι αντιδράσεις πολλών Γερμανών πολιτικών είναι θετικές. Παρόλα αυτά το τέλος της κρίσης δεν έχει φθάσει», σημειώνει.

Στην Ιταλία, η La Stampa σχολιάζει ότι μετά τη συμφωνία στην Ε.Ε., τα χρηματιστήρια «πετούν» ενώ μιλά για «εγκώμια για την Ιταλία» από τους Ευρωπαίους όσον αφορά τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση του ιταλικού χρέους. Για «ευφορία στα χρηματιστήρια» κάνει λόγο και η ιταλική La Repubblica.

Ο πορτογαλικός Τύπος εξάλλου, βλέπει την απόφαση για την Ελλάδα υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Πορτογαλία που επίσης πλήττεται από την οικονομική κρίση. «Η ΕΕ καλεί την Πορτογαλία να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές», είναι ο τρόπος που μεταφράζει τις εξελίξεις η εφημερίδα Diario de Noticias. «Οι ηγέτες των 17 χωρών της ευρωζώνης κάλεσαν την Πορτογαλία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ενώ κατέληξαν σε μια “σχεδόν” λύση» σχολιάζει. «Η σύνοδος συμβόλισε για άλλη μια φορά την αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την μοίρα της», έγραψε η εφημερίδα Publico.