Η ψυχολογία της αγοράς και οι αλλαγές σε φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για 8 στους δέκα επιχειρηματίες, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ.

Τα πλέον σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα είναι:

-Οι συνεχείς αλλαγές και η έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, όπου το 80% των συμμετεχόντων εκτιμά ως πρόβλημα ύψιστης βαρύτητας.
-Η ψυχολογία της αγοράς, όπου το 78% θεωρεί επίσης ύψιστης βαρύτητας πρόβλημα
-Το ύψος των φορολογικών συντελεστών και των άλλων τελών που διαμορφώνουν το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπου το 62% θεωρεί επίσης πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
-Η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το Δημόσιο, που το 57% θεωρεί πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς και
-Η αδυναμία πάταξης του παραεμπορίου και της παραοικονομίας, όπου επίσης το 57% θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ύψος του μισθολογικού κόστους χαρακτηρίζεται μετρίως σημαντικό πρόβλημα από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ενώ το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών χαρακτηρίζεται πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα (σε ποσοστό 41%).

«Ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως προκύπτει και από την έρευνα, επιζητά ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να
προγραμματίζει χωρίς ανατροπές τη δραστηριότητά του σε βάθος χρόνου.
Είναι προφανές παράλληλα, ότι χρειάζεται μείωση των φορολογικών
συντελεστών, αλλά και να μπει τέλος σε όλες εκείνες τις πολιτικές
λιτότητας που καταρρακώνουν την ψυχολογία της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.