Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, θα αποφανθεί την Τετάρτη στο σύνολό της όσον αφορά την αναγγελθείσα ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στη συντηρητική πλειοψηφία (CDU/CSU).

Ως τώρα προβλεπόταν πως μόνο η επιτροπή της Μπούντεσταγκ που είναι αρμόδια για τα θέματα του προϋπολογισμού θα έδινε το πράσινο φως για την ενίσχυση του EFSF πριν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Οι γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν στην Μέρκελ μια εντολή διαπραγμάτευσης για τα σχέδια στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. Το Σεπτέμβριο, αντιδρώντας σε πολλές προσφυγές, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε με απόφασή του οι βουλευτές να εμπλέκονται περισσότερο στη διαδικασία αποφάσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Πρασίνων ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να κληθούν να αποφασίσουν και οι 620 βουλευτές για το θέμα της ενίσχυσης του EFSF και όχι μόνο τα 42 μέλη της επιτροπής Υποθέσεων Προϋπολογισμού.