Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα «δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικά στην Ευρωζώνη» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Αιτιολογώντας το γιατί σήμερα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ εξήγησε: «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι δεν έπρεπε να έχουμε μπει, και εντελώς άλλο πράγμα να λες ότι πρέπει να βγούμε. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε, και αυτό προσπάθησα να κάνω στους λίγους μήνες που ήμουν υπουργός, είναι να πούμε όχι σε άλλα δάνεια που βασίζονται σε πολιτικές που δεν μπορούν να δουλέψουν».

Κατά τον ίδιο, μία διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σήμαινε καταστροφή για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο μάχης και πρέπει να παλέψουμε για να αποτρέψουμε τη διάλυσή της, ό,τι κι αν μπορεί να πιστεύουμε γι’ αυτήν, γιατί η διάλυσή της δεν θα φέρει καλές εξελίξεις για κανέναν ευρωπαϊκό λαό», υπογράμμισε.

Για την «επιστροφή των εθνικισμών» σε Ευρώπη και Αμερική, ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Αυτή είναι η συνέπεια των λανθασμένων χειρισμών της χρηματοπιστωτικής καταστροφής του 2008. Μετά το 2008 είχαμε μία πολύ σύντομη περίοδο λογικής όταν οι G20, οι κεντρικές τράπεζες συνεννοήθηκαν και αναθέρμαναν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, και το έκαναν καλά, με την έννοια της αποτελεσματικότητας, αλλά όχι με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κατά τον ίδιο, ο αποπληθωρισμός της οικονομίας σύντομα οδήγησε στον εθνικισμό που βλέπουμε σήμερα στη διεθνή πολιτική, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη γιγάντωση του εθνικισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930.