Η Standard and Poors υποβάθμισε σήμερα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα, στο ΑΑ – από το ΑΑ, ακολουθώντας τον οίκο Fitch, ο οποίος είχε υποβαθμίσει τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσουν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υψηλή ανεργία στη χώρα, η πιστωτική στενότητα και το υψηλό χρέοςτου ιδιωτικού τομέα αναφέρονται από τον οίκο αξιολόγησης ως οι βασικοί λόγοι της υποβάθμισης, αφήνοντας παράλληλα όπως είχε κάνει και ο οίκος Φitch, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες υποβαθμίσεις.

“Παρά τα σημάδια της ανθεκτικότητας των οικονομικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια του 2011, βλέπουμε αυξημένους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας λόγω της υψηλής ανεργίας, των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης, το υψηλό επίπεδο του χρέους του ιδιωτικού τομέα και την πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των βασικότερων εμπορικών εταίρων της Ισπανίας” ανάφερε στην ανακοίνωσή του ο γνωστός οίκος αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει τη UBS, κρούοντας παράλληλα τον κώσωνα του κινδύνου για 7 ακόμα ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πηγή: 24h.gr