Η Αυστρία υπολογίζει σε μία θετική ψήφο της Σλοβακίας σχετικά με τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΥΧΣ – EFSP) και, ταυτοχρόνως δεν βλέπει οποιαδήποτε άλλη λύση, παρά την εκ νέου δανειοδότηση της Ελλάδας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Σπιντελένγκερ, δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση ότι προσδοκά η Μπρατισλάβα να επανεξετάσει το ζήτημα της διεύρυνσης του EFSP, παρότι εξέφρασε τη λύπη του για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της Σλοβακίας.

Σε αναμονή της σχετικής τελικής απόφασης της Σλοβακίας (στις 23 Οκτωβρίου), ο Αυστριακός υπουργός δήλωσε: Ελπίζω ότι αληθεύει πως εντέλει η χώρα θα εγκρίνει τη διεύρυνση, διότι μία τέτοια απόφαση είναι απαραίτητη προκειμένου να επικρατήσει αίσθημα ασφάλειας στην Ευρώπη” και, αναφερόμενος στην Ελλάδα και το νέο δάνειο ύψους 8 δισ ευρώ, συμπλήρωσε: “Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ενδεχομένως, ορισμένοι θεωρούν αυτήν τη θέση λυπηρή, αλλά προσωπικά δεν βρίσκω πως υπάρχει εναλλακτική λύση.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Πρωθυπουργού, Ιβέτα Ραντιτσόβα. Στη συνέχεια, το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Smer -SD , δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του EFSP, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.