Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα απείλησε ότι θα παραιτηθεί εάν ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται δεν καταλήξει σε συμφωνία για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με δύο κυβερνητικές πηγές η Ραντιτσόβα εκτόξευσε αυτήν την απειλή σε συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματός της λίγο προτού ξεκινήσουν, σήμερα το απόγευμα, οι διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμου.

«Η υπουργός απείλησε ότι θα υποβάλλει παραίτηση αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό για το EFSF, όμως οι συνομιλίες συνεχίζονται ακόμη και τίποτα δεν είναι δεδομένο», είπε μία από τις πηγές αυτές.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση προς τους εταίρους του του φιλελεύθερου κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) προκειμένου να εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Με βάση ένα έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters η Δημοκρατική και Χριστιανική Ένωση-Δημοκρατικό Κόμμα (SDKU-DS) προτείνει όλες οι μελλοντικές εκταμιεύσεις από το ΕΤΧΣ για διάσωση χωρών εντός της ευρωζώνης να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής.

Ωστόσο, τα κόμματα δεν θα έχουν το δικαίωμα βέτο, όπως ζητούσε το SaS.

Επίσης, προτείνεται να συσταθεί μια ειδική επιτροπή από ειδικούς των κομμάτων που θα καθορίζουν τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.