Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της χώρας της θα πρέπει να εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, αίροντας έτσι ένα από τα κυριότερα προβλήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβακίας, αντιτίθεται στην διεύρυνση του EFSF και έχει απειλήσει να εμποδίσει την κύρωσή του από τη βουλή-κάτι που θα μπορούσε να ακυρώσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού.

Η Ραντιτσόβα ωστόσο είπε ότι έχει κάνει μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων στο κόμμα αυτό και θα συναντηθεί με τον ηγέτη του, Ρίτσαρντ Σουλί, το σαββατοκύριακο. Σημείωσε πάντως ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την υποστηρίξη του SaS αλλά διαβεβαίωσε ότι η μεταξύ τους συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε αλλαγές στις δεσμεύσεις, που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η Ραντιτσόβα είπε ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη διεύρυνση του ΕΤΧΣ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου. «Ο μηχανισμός (η συνθήκη) θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο από τις 4 Οκτωβρίου. Αναμένω την επικύρωσή του μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου», είπε.

Επιστρέφοντας στην Μπρατισλάβα η πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όσον αφορά την επικύρωση από τη χώρα της και ότι η ίδια δεσμεύεται προσωπικά να προωθήσει τη συμφωνία. «Θα ήταν μια πολύ, πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Σλοβακία αν μπλοκάρουμε εμείς τη διαδικασία που έχει ήδη εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης», τόνισε.

Μέχρι σήμερα 14 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν επικυρώσει τη διεύρυνση του EFSF.